Helsingør Håndbold er så heldige at kunne tilbyde håndbold for handicappede i alle aldre.
Vores børn og unge i Special Kidz er engageret i Lykkeligaen, og de er alle landsholdsspillere på verdens lykkeligste landshold.
De voksne spillere træner og spiller på det hold, vi i klubben kalder Special Olympics.
Begge hold spiller stævner og møder andre ligesindede i kamp arrangeret af vores dygtige og engagerede trænere, som har stor erfaring med at arbejde med børn, unge og voksne med særlige behov.
Speciel Kidz er et håndboldhold for børn og unge med et udviklingshandicap, der typisk påvirker dem både fysik og intellektuelt. Holdet er for børn, der derfor ikke passer ind på almindelige klubhold.
På holdet har vi fokus på at løse nogle af de centrale problemstillinger, som børn med handicaps oplever, og hvor idræt og foreningsliv har vist sig at være en stor styrke. De tre overordnede problemstillinger, som initiativet forsøger at adressere, er; fysisk inaktivitet, manglende motivation til læring og manglende socialt samvær, relationer og fællesskaber.
Special Kidz - Helsingør Håndbold blev stiftet under Helsingør Håndbold i maj 2016. Kort tid forinden havde Rikke Nielsen (stifter af Lykkeliga) startet et tilsvarende hold i Aalborg, så Aalborg og Helsingør var de første klubber, der kunne tilbyde håndbold for børn, der ikke passede ind på “almindelige” hold. Senere blev Lykke Liga stiftet, og Helsingør Kidz er en klub under Lykke Liga, som er en del af Dansk Håndbold Forbund. Både Special Kidz - Helsingør Håndbold og Lykkeliga som paraplyorganisation udvikler sig hele tiden, og konceptet kan nu tilbyde stævner, en Happy Leaque for unge håndboldspillere med handicaps, som har brug for noget mere socialt samvær med andre unge mennesker, hvilket kan være en udfordring, når holdene i Lykke Liga har en aldersfordeling mellem 5-18 år.
Derudover er Lykke Liga konceptet nu en så integreret del af Dansk Håndbold Forbund, så vi også kan tilbyde håndboldskole i sommerferien - et koncept der spreder sig med hastige skridt.
Vi har pt. 25 børn og unge, som spiller på Special Kidz holdet i Helsingør. De har alle nogle udfordringer/handicaps/diagnoser (psykiske og/eller fysiske), som gør, at de ikke kan passe ind på et normalt håndboldhold og dermed får alle de oplevelser og udviklingsmuligheder, som ligger i det normale idrætsfællesskab.
Fysisk inaktivitet
Gruppen af handicappede børn og unge har generelt en forhøjet risiko for inaktivitet, og derfor er motionen vigtig, men det daglige fokus er, at børnene gennem leg og sjove aktiviteter skal lære at spille håndbold og ved at løfte niveauet hos den enkelte spiller, løftes niveauet for holdet, hvilket i sidste ende bliver selvforstærkende. Motionen er derfor en positiv sideeffekt af at dygtiggøre sig til sporten og dermed være et aktivt menneske. Hovedformålet med at dygtiggøre sig til noget; i denne forbindelse håndbold, er, at både børnenes/de unges kognitive, sociale samt fysiske kompetencer udvikles helt naturligt gennem en sport og gennem leg. Dette gør på sigt den enkelte spiller mere selvstændig og giver spilleren håb, øget selvværd og følelsen af handlekompetence, som kan bruges i alle livets arenaer.
Motivationen til læring
At børn kan udvikle deres spil så meget, som de gør gennem træningen, er også en stor motivationsfaktor til både børn, forældre og fagfolk. Vi ønsker at sætte fokus på det potentiale, der ligger i at træne og øve sig til noget - en læring, der kan overføres til alle aspekter af børnenes liv og fremtidig læring, hvilket vi allerede har set mange eksempler på hos vores spillere. Og vi har flere gange haft besøg af deres lærere, pædagoger og